Založ si blog

Ľubomír Petrák ministrom školstva

Posledná májová nedeľa priala politickým reláciám. Bola studená a čiastočne upršaná. Ako stvorená pre pozeranie politických relácií.

 

Peletón začala ako obvykle TA3. Moderátor Dolinský už vyzerá byť unavený z hviezneho obsadenia politikov, čo sa mu natískajú v posledných týždňoch do nedeľnej relácie. Čím vyšší funkcionár – politik, tým nudnejšie frázy. Neviem, prečo si títo ľudia bohorovne myslia, že ich „posolstvá“ počujú občania prvýkrát práve v tejto relácii na TA3. Ako keby zabudli, že to celý týždeň omieľajú na tlačovkách a každú hodinu vo všetkých správach. A rezignujúci moderátor ich nechá rozprávať a rozprávať. Akoby si vystrieľal pred voľbami všetky výbušné otázky. Možno keby si niekoľko týždňov dal pauzu a skúsila by ho vystriedať jedna, dve zo schopných kolegýň, oživenie by prišlo.

Zastavím sa pri Na telo. Hneď na začiatku udrela do očí  nevyvážená zostava pozvaných. Minister Krajniak a poslanec Pelegríni. O čom sa už títo dvaja budú debatovať. Minister Krajniak si zo začiatku myslel, že to pretrpí a že stačí párkrát zopakovať o prázdnej špajze a 14-ročnom vládnutí Smeru.  Nevyznamenal sa ani Michal Kovačič. Inokedy s nadhľadom vedie diskusiu. Dokonca si čaká na odpovede na svoje záludné otázky pre pozvaných. Tentokrát neočakávane a nevhodne „utínal“ odpovede hostí a preskakoval na ďalšiu tému. Prvá vec, ktorá zodvihla oči divákov od poobednej kávy bol Slosiarikov graf preferencií s neexistujúcou Pelegríniho stranou. Minister bol viditeľne prekvapený a dojatý Pelegríni ďakoval za dôveru. Stĺpčeky grafu skôr naznačovali, že je to účet bez hostinského.

Záver relácie sa nezaobišiel bez už klasickej témy Lex Lipšic. On by bol najlepší, ale už sa pretriasajú verejne aj mená menej lepších kandidátov na prokurátora, dokonca aj prokurátora Šantu, čo v prestávkach pojednávania hovorí verejnosti, čo si má myslieť. Podstatné je, že po verejnom zvolení generálneho prokurátora budú sedieť v base všetci, čo majú sedieť a ich zhabaný majetok sa vráti do rúk ľudu tejto krajiny.

 

Bezosporu najzaujímavejšou nedeľnou politickou reláciou bola na O päť minút dvanásť na  RTVS. Už to naznačovala aktuálna téma začiatku vyučovania po koronavíruse. Aj zloženie účastníkov bolo vhodne zvolené. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Branislav Gröling, poslanec Ľubomír Petrák a predsedníčka združenia ZŠ Alena Petáková. Dozvedeli sme sa užitočné informácie, kde a ako sa už učí v okolitých krajinách, ako sa učitelia pomerne úspešne zhostili vyučovania na diaľku. Že žiačikovia 1 až 5 ročníkov sa usilovne učili, ale už by chceli vidieť panie učiteľky a spolužiakov naživo. Pani Petáková prezradila aj pikošku, ako sa žiaci II. stupňa naučili rôznym fígľom, ako sa správať pri on-line prenosoch, aby sa uliali. Počká nás to o pár rokov, keď prídu do zamestnania. O návrate tejto časti pubertálnej mládeže do školy v tomto školskom roku akosi nik nechce hovoriť.

Podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport vysvetlil (čo by starosta), ako je to s odmeňovaním učiteľov, čo sú originálne a prenesené kompetencie. Poukázal na rozpor v reálnych počtoch žiakov v triedach, kde sa mali expertné tímy poradiť s učiteľmi o počtoch detí v triedach. Čo s tými dvomi žiačikmi, čo sa „nespracú“ do počtu, čo stanovili epidemiológovia vo svojich výpočtoch? Uviedol tiež, že sme v minulých rokoch prežili mnoho chrípkových epidémií a školstvo ich zvládlo.

Pán minister pripomenul, že sa zaoberali aj žiakmi, ktorí sa nemohli vzdelávať cez internet, takže sa rozdali milióny na kopírky, nakopírovali učebné materiály, rozniesli ich pomocou aktivistov. Teraz sa to pozbiera a učitelia vyhodnotia. Otázka je, že načo, keď nikto neprepadne. Tiež sme sa dozvedeli, že v poslednom čase pán minister hodne cestoval hlavne na východnom Slovensku. Pýtal sa rodičov (napriek povinnej školskej dochádzke), či ráčia, alebo neráčia rodičia poslať deti do vydezinfikovaných škôl. No niektorí neráčia a deti budú radšej pobehovať po osade.

Veľmi sme sa nedozvedeli, či sa budú deti v júni v škole riadne učiť, alebo sa len rozprávať, alebo len hrať sa. O stredných školách tiež ticho.

V závere padla nevinná otázka moderátora, ako to myslí pán minister so zrušením deviatych tried. Tu sa už aj pokojné rúško pána poslanca Petráka zavlnilo. Pripomenul, že by sa nemalo rušiť, čo je zabehnuté a osvedčené.

 

Aký je dojem z tejto relácie? Nuž taký, že pánovi ministrovi Grölingovi evidentne pri jeho rozhodovaní na ministerstve chýba pedagogická prax. Snáď by mu pomohlo učiť aspoň 5 rokov na škole, napr. v škole u p. Sotáka. Potom nejaký čas školu riaditeľovať a až potom ísť na ministerstvo robiť rozhodnutia o vzdelávaní našej mládeže.

Zatiaľ, ak je to možné, mali by politici vo vláde poprosiť obyvateľov obce Hurbanova Ves, aby dočasne uvoľnili svojho starostu Ľubomíra Petráka, aspoň na pol úväzku, aby riadil ministerstvo školstva. Určite to zvládne.

Ľudia nebláznite, aspoň nie v Brezne

21.04.2020

Kupujem si zo zvyku v predpredaji náš týždenník Horehronie, po novom MY regionálne noviny. Vystresovaný po troch pondelňajších vystúpeniach nášho premiéra, ako nám bude dobre, ako budeme mať odborníkov všade, kde sa pozrieme a žiadne rodinkárstvo – som si otvoril naše horehronské noviny. Čo čert nechcel – zrak mi padol na článoček Svadba v rúškach ... [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5884x
Priemerná čítanosť článkov: 2942x

Autor blogu

Kategórie